OLED en LCD zijn twee schermtechnieken. De iPhone X die in november 2017 uitkwam was de eerste iPhone met een zogenaamd OLED scherm. Sindsdien hebben alle iPhones zo'n scherm behalve de goedkopere iPhone Xr en iPhone 11. 

Een LCD scherm maakt gebruik van achtergrond verlichting waardoor kleuren zichtbaar worden. Door achtergrondverlichting tegen te houden kan je beeld creëren, dus bij een zwart of donkerblauw beeld wordt er zoveel mogelijk licht tegengehouden waardoor je deze kleuren krijgt. Hierdoor heb je ook meteen het grootste nadeel te pakken omdat niet al het licht geblokkeerd kan worden. Je zult dus altijd iets van oplichting zien, iets wat bij OLED niet voor komt. OLED maakt geen gebruik van achtergrond verlichting maar van individuele leds. Deze leds kunnen verschillende kleuren tonen en kunnen volledig uitgezet worden. Zwart wordt dus echt zwart en levert een mooie kleurverzadiging op.

LCD heeft dus wel een achtergrond verlichting nodig en OLED niet? Dat klopt. Omdat de achtergrond verlichting ontbreekt is een OLED scherm ook in staat om sneller van kleur te veranderen. Dat is ook niet heel vreemd, want elke LED kan zelf van kleur veranderen zonder dat je een backlight nodig hebt, je kunt dus wel nagaan dat dit sneller reageert, al zal je dit in de praktijk nauwelijks merken.

Een ander bijkomend voordeel is dat een OLED scherm minder energie verbruikt dan een LCD scherm. Dit komt omdat de eerdere genoemde zwarte kleuren uitgezet kunnen worden en dat verbruikt op dat moment dus geen stroom. Wanneer je veel applicaties of foto's open bekijkt met wit dan ga je wel weer meer stroom verbruiken dan een LCD scherm.

In principe heb je bij veel iPhone's geen keus om te kiezen tussen OLED of LCD omdat dit simpelweg nooit voorzien is van de techniek, maar vanaf de iPhone X zijn er aftermarket LCD schermen te koop. Let op, deze iPhone's horen dus eigenlijk een OLED scherm te hebben maar omdat een LCD scherm goedkoper is om te produceren, kan hij goedkoper ingekocht worden en kan zo'n scherm goedkoper aangeboden worden. Een LCD scherm kan een goede vervanger zijn van een kapot OLED scherm maar het gaat wel ten koste van de gebruikersbeleving. Wij raden dan ook aan om een OLED scherm te monteren als jouw iPhone dit origineel ook moet hebben. Het scheelt stroom, waardoor je langer met een accu mee kan en de beeldkwaliteit is velen malen beter.